maanantai 29. lokakuuta 2012

Lukioläppäriajan ensimmäinen päivä 29.10.2012

Tänään ajellessa töihin soitin Rajamäen yhteiskoulun rehtorille Jyrki Lihrille. Kerroin ajatukseni uuden toimintatavan vaatimuksista ja opettajien lähtötilanteiden eroista. Kerroin, että olin ajatellut säännöllistä koulutusta, opintopiiriä jne. Tässä mieleen tuli, että voisimme tehdä sen molemmat lukiot yhdessä. Myös kunnan tvt ja mahdollisesti KuumaTVT-hanke voisivat olla tukena. Jyrki oli samoilla linjoilla. Soitin siis tvt-koordinaattori Harri Luttiselle ja kerroin ajatukseni. Harrikin oli samoilla linjoilla, joten sovimme tapaavamme lähiaikoina tätä pohtimaan kolmisin.Koulussa opettaja kahvipöydässä kertoi aiheellisen huolen: lukion ykköset eivät ole kypsiä sellaiseen itsesäätelyyn, että Facebook ei sitä voittaisi. Huoli Facebookin imusta on aiheellinen. Toisaalta sellaisia sääntöjä ei kannata laittaa, joita ei pysty valvomaan. Tarvitaan siis "instant-säännöt", kun järjestyssääntöjen päivitys vasta alkaa. Päädyimme (enemmän tai vähemmän yhdessä) seuraavaan:Lukioläppäriä saa oppituntien aikana käyttää opiskeluun.

Jos rikkoo sääntöä, läppärin saa ottaa jatkossa esille vain opettajan luvalla.Päivän aikana ehdin käydä kahdessa lukion ykkösten ryhmässä puhumassa tästä säännöstä. Samalla puhuin paljon enemmän siitä, kuinka merkittävän asian äärellä olemme. Opettaja Arttu Lehtonen nosti hienosti esiin olennaisen: me olemme oppimassa tätä yhdessä. Juuri niin se on. Me kaikki yhdessä teemme tästä juuri sen, minkä päätämme tehdä. Kyse on sekä tieto- ja viestintätekniikasta kuin uudesta tavasta opiskella. Kaikkiaan opiskelijoille pitää jäädä tästä käteen hyötyä, muutenkin kuin sen konkreetin läppärin muodossa.

Muutama opiskelija lisää ehti hakea tänään läppärinsä, muta alussa ollaan vielä. Katsotaan milloijn nensimmäinen läppäri ylittää opehuoneen uutiskynnyksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti